Etter fire år fikk denne flyktningeleiren endelig grus rundt teltene!

Dårlig drenering gjør leirområdet til et gjørmebad

Det er ikke lett å mangle stein i leirområdet, det så vi ganske raskt under etableringen av leiren for de 50 familiene som ble plyndret.

Uten drenering blir området gjørmete, både på innsiden og utsiden av teltene, og de har vanskeligheter med å komme seg rundt, spesielt når det er dårlig vær. I tillegg har ingen av dem skotøy som gjør det mulig trø rundt i gjørmen. Denne leiren hadde riktig nok litt bedre forhold, men de hadde likevel problemer med at vann rant inn i teltene på regnfylte dager. Toalettene lakk ut i gjørma og uten steiner til å tette rundt disse levde de under forferdelige forhold som ingen mennesker burde leve under…, og spesielt ikke i så mange år.

Stemningen i leiren var på topp i dag

Stemningen i leiren var derfor på topp da vi i dag tidlig fikk levert småstein/grus til leiren som har ventet på denne hjelpen i snart fire år.

Livet blir mye lettere, hygiene forholdene bedrer seg og hver familie vil være bedre rustet når været er dårlig.

Denne uformelle flyktningleiren består av 56 telt og har stort sett klart seg selv. De fleste har skaffet seg små jobber innen jordbruk på vår- og sommerhalvåret og flere av familiene er også aktive bidragsytere på gården som ligger ved siden av deres egen leir. Det er likevel kun snakk om 3-4 dollar pr dag og det er vanskelig å overleve på så lite, selv i Libanon.

4 lastebiler med småstein og grus ble levert

Hver familie betaler dessuten 30 dollar pr. mnd. for å ha teltet sitt på dette jordet. Det betales forøvrig til «camp leader» som er en selvutnevnt leder for leiren. Vedkommende er også flyktning, men har ansvar for å samle inn pengene hver måned og deretter overbringe dette til bonden som har stilt jordet til rådighet.

Camp leaderen har også ansvar for å samle opp spesifikke behov som gjelder hele leiren og enhver uformell flyktningleir i Libanon har en camp leader, eller Suawish som de kaller det her nede.

Dessverre er det ikke alle camp ledere som er ærlige og det har vært flere tilfeller hvor vedkommende har misbrukt sin posisjon og gitt seg selv flere fordeler. Mange Bekker Små prøver i et hvert tilfelle å unngå dette, og dersom det viser seg å være tilfellet agerer vi direkte og setter opp et møte med camp lederen.

Over til den aktuelle campen igjen:

Flyktningene gjør arbeidet med steinen selv.

Det kostet 1000 dollar for å levere 4 lastebiler med småstein og grus. Arbeidet med å planere ut steinen i leiren gjør flyktningene selv etter avtale med Mange Bekker Små. Dette er også et positivt tiltak som aktiviserer flere av beboerne og ikke minst muliggjøre at de er med å » hjelper seg selv».

Flyktningene i leiren har også gått sammen for å leie en liten maskinen som flater ut de store stenene, og gjør det enklere å komme seg frem i leiren. Mange Bekker Små betalte ikke for dette da den koster svært lite, og det ble satt som en forutsetning at de skulle planlegge og samarbeide for å få det bedre i leiren. Det viste seg å ha god effekt. Mange Bekker Små vil om kort tid besøke denne leiren igjen for å se på det endelige resultatet.

[gallery_bank type=»images» format=»thumbnail» title=»true» desc=»false» responsive=»true» display=»all» sort_by=»random» animation_effect=»bounce» album_title=»true» album_id=»7″]

Merket med: ,