Distribusjon av medisinsk utstyr i Bekaa

MoSA og MBS-AID i planlegging av distribusjon på lageret i Zahle. Foto: Kim Søderstrøm
MoSA og MBS-AID i planlegging av distribusjon på lageret i Zahle. Foto: Kim Søderstrøm

Etter en rekke utsettelser kunne et team fra MBS-AID endelig ta fatt på jobben med å distribuere medisinsk utstyr i Bekaadalen i Libanon.

Teamet som ankom Bekaa i morgentimene møtte representanter for Ministry of Social Affairs for gjennomgang av lister over mottakere. I samarbeid med FN og Handicap Commitee i Libanon har man på forhånd satt opp lister over funksjonshemmede i området.

Halvparten av utstyret er satt av til funksjonshemmede Libanesere og halvparten til krigsskadde Syriske flyktninger.

I utkanten av den kristne byen Zahle ankom de første familiene lageret hvor MoSA (Ministry of Social Affairs) har oppbevart utstyret.

Gåstoler, krykker og annet utstyr ble distribuert fortløpende av MoSA, mens Roland Bruinvis fra MBS-AID bisto med tilpassing til den enkelte.

14 år gamle funksjonshemmede Hussein fra byen Riyaq var ikke i stand til selv å møte ved lageret i Zahle. Vi besluttet derfor å følge med hans onkel hjem til Hussein for å levere rullestolen hans.
Teamet ble møtt av en sengeliggende men strålende blid Hussein. En fantastisk livsglad, kunnskapsrik og flott gutt med masser av humor, men med sterkt nedsatt funksjonsevne.

Hussein
En livsglad og håpefull Hussein gleder seg til å ta fatt på skolearbeidet igjen. Foto: Kim Søderstrøm

Hussein fortalte ivrig på strålende engelsk at han nylig hadde gjennomgått en hofteoperasjon. Han var ikke i stand til å stå eller bevege seg og var tydelig bekymret for at han nå ikke kom seg på skolen. Han kunne fortelle at han var veldig glad i engelsklæreren sin og var veldig lei seg for undervisningen han nå gikk glipp av. Det var derfor en tydelig rørt Hussein som sammen med hans mor og onkel mottok rullestolen som ville gjøre hverdagen lettere og skolegang mulig igjen. Gjennom samtaler med ham og hans mor kom det også fram at han var over 5 cm kortere i høyre fot enn i den venstre. Dette førte til dårlig balanseevne og store bevegelseshemninger for ham. MBS-AID vil derfor se på muligheten for å få laget spesialtilpassede sko i Norge da det i følge representanten fra MoSA ikke var mulig å skaffe til veie dette i Libanon.

Vi forlot Hussein, satte kursen sørøstover på Damascus Highway mot den syriske grense og landsbyen Masnaa.

MoSAs representant geleidet oss mellom trange smau og bygninger og fram til en bolig hvor vi ble ivrig tatt imot av 87 år gamle Muhammed. Vel inne i huset fant vi hans 79-årige kone Aisha som det siste året var blitt dårlig til bens og hadde store smerter i kroppen.

Uvisst av hvilken årsak hadde hun også mistet mye av huden i ansiktet og på hendene. Uten å kunne fastslå med sikkerhet antar vi at Aisha lider av gikt da fingre og ledd også var deformert. Hennes sønn som kunne fortelle at hans mor hadde fått utskrevet medisiner var fortvilet over at de ikke hadde mulighet for å kjøpe inn dette. Det ville koste dem ca. 80 USD pr mnd., noe de ikke hadde økonomi til. Rullestolen vi brakte henne var allikevel et lyspunkt for familien da man håpet Aisha ville være i stand til å komme seg utendørs, i alle fall for en liten stund.

Vel tilbake i Zahle ble planer for morgendagens distribusjoner lagt, og teamet ser fram til fortsatt hektiske og gode arbeidsøkter sammen med representanter fra Ministry of Social Affairs i Libanon.

[gallery_bank type=»images» format=»masonry» title=»true» desc=»false» responsive=»true» display=»all» sort_by=»random» animation_effect=»bounce» album_title=»true» album_id=»13″]